Република България
Начало

М1. Манипулиране на кръвта и кръвните компоненти („кръвен допинг”)

Какво е кръвен допинг?

Световната антидопингова агенция определя кръвния допинг като „злоупотреба с определени техники и/или субстанции с цел повишаване масата на червените кръвни телца, което води до увеличаване на преноса на кислород до мускулите и, следователно – до подобряване на издръжливостта и повишаване на спортните постижения”.

Най-често практикуваната техника се състои в източване и замразяване на два сака /един сак е приблизително 500 мл./ кръв от спортиста няколко седмици преди участието му в състезание. Ден-два преди състезанието кръвта се размразява и се влива обратно. Това е т. нар. автоложен кръвен допинг. Разновидност на тази техника е хомоложния кръвен допинг, при който се влива прясна кръв, взета от друго лице, в организма на спортиста ден-два преди състезание.

Кръвен допинг е и използването на изкуствени преносители на кислород. Такива са, например, кръвните заместители на хемоглобинова основа и перфлуоровъглеродни съединения, които представляват химични субстанции и пречистени протеини с потенциал да извършват основната функция на човешката кръв, а именно – преноса на кислород до тъканите и органите. Изкуствените преносители на кислород са създадени за терапевтични цели, но за жалост с тях се злоупотребява поради потенциала им да повишават спортните постижения.

Аналитични методи за откриване на хомоложен кръвен допинг и изкуствени преносители на кислород съществуват от 2004 г. Понастоящем Световната антидопингова агенция продължава да финансира научно-изследователски проекти за разработване аналитични методи за откриване на автоложни кръвопреливания. Едно от предложените решения на проблема е т. нар. биологичен паспорт за спортисти, който към момента е внедрен от доста международни спортни организации и други антидопингови организации. Все още, обаче, са налице неизяснени въпроси по отношение на надежността на биологичния паспорт, като дискусии за усъвършенстването му се водят на всички нива.

Медицинско приложение на техниките, използвани за кръвен допинг

Хомоложните кръвопреливания са традиционен терапевтичен метод, използван при кръвозагуба и тежки анемични състояния.

Изкуствените преносители на кислород са специално разработени за приложение в спешни ситуации, при които няма възможност за проверка на съвместимостта на кръвните групи, има висок риск от инфекции, или няма налична кръв за извършване на стандартно кръвопреливане.

Влияние върху спортните постижения

Кръвният допинг се използва най-вече от състезатели по спортове, в които се изисква издръжливост като бягането на дълги разстояния, ски-бягането и колоезденето. С повишаването на броя и качеството на еритроцитите в кръвта в следствие на прилагането на техниките на кръвния допинг, се повишава нивото на хемоглобина. Това е протеинът, който се свързва с кислорода, приеман от околната среда чрез дишането и го пренася до мускулните клетки. Кислородът е един от основните „участници” в процеса на аеробното дишане, при който се освобождава енергия за функционирането на човешкия организъм.

С кръвния допинг, „нормалните доставки” на кислород значително се повишават, в резултат на което се увеличава функционалността на мускулатурата, без да се използват анаеробните енергийни системи.

Странични ефекти от използването на кръвен допинг

Използването на кръвен допинг е в състояние да доведе до:

• повишаване на вискозитета (плътността) на кръвта;
• инфаркт на миокарда (сърдечен удар);
• белодробна емболия (запушване на белодробната артерия или нейно разклонение с кръвен съсирек, мастни капки или въздух, което води до затрудняване или блокиране на функциите на белия дроб);
• мозъчна емболия ( запушване на артерия, кръвоснабдяваща мозъка, с кръвен съсирек, мастни капки или въздух, което води до затрудняване или блокиране на притока на кръв към мозъка);
• мозъчен инсулт (мозъчен удар);
• инфекции.

При хомоложните кръвопреливания съществува риск от:

• алергични реакции;
• заразяване с болести, предавани по кръвен път (хепатит C, B и СПИН).

С0. Неодобрени субстанции
С1. Анаболни средства
Анаболни андрогенни стероиди
Други анаболни средства
С2. Пептидни хормони, растежни фактори и сродни субстанции
Еритропоетин
Хорионен гонадотропин
Кортикотропин
Растежен хормон
Инсулиноподобен растежен фактор
С3. Бета-2 агонисти
С4. Хормонни и метаболитни модулатори
С5. Диуретици и други маскиращи средства
Диуретици
Други маскиращи средства

М2. Химически и физически манипулации
М3. Генен допинг

Постоянно забранени субстанции и методи
Субстанции и методи, забранени по време на състезание
Субстанции, които са забранени в определени спортове
 

 

World Anti-Doping Agency       Inado       World Anti-Doping Agency       Български Олимпийски Комитет       Informed-sport.com      
©2012-2016 Антидопингов център   Created by: 123.bg