Република България
Начало Медиен Център Новини

Дизайнерски стимуланти

Много дизайнерски стимуланти вече са достъпни онлайн и биват неправомерно включвани в хранителните добавки. За спортистите и спортно-техническите лица е важно да са запознати с този риск, поради възможността от извършване на антидопингово нарушение или последствия за здравето.

Какво представляват стимулантите?

Стимулантите са химични съединения, които активират централната или периферната нервна система (или и двете едновременно), в зависимост от тяхната химична структура и как са приети (орално, локално или инжекционно). В централната нервна система, стимулантите предизвикват чувство за бдителност, повишена концентрация и мотивация, а при някои екстремни случаи – халюцинации, буйно и агресивно поведение. Влияейки на периферната нервна система, стимулантите предизвикват вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове), което повишава сърдечната честота и кръвното налягане. Повечето стимуланти имат комбинирано действие, което означава, че те могат да въздействат както на централната, така и на периферната нервна система. Има много естествени съединения, които действат като стимуланти, което създава усещане за прилив на енергия и възбуда, като същевременно повишават пулса и кръвното налягане.

Какво представляват дизайнерските стимуланти?

Повечето хора използват термина „дизайнерски стимуланти“, за да характеризират стимуланти, които наподобяват забранени вещества, като кокаин и амфетамин, напр. екстази. Въпреки това, този термин има по-обхватно значение. Той включва стимуланти, които са създадени чрез модифициране на химичната структура на добре познати забранени вещества, след което се изследват, за да се идентифицира ефектът им. Има много различни стимуланти, открити по този начин. Например, левметамфетамин е свързан с амфетамина и е одобрен от редица организации по безопасност на храните, като назален деконгестант при някои синусови инхалатори. Друг пример е метилфенидат, който се използва при състояния, характеризиращи се с дефицит на вниманието. Въпреки това, голяма част от откритите дизайнерски стимуланти или никога не са изследвани за използването им като терапевтично средство (с медицински цели), или са забранени от съображения за сигурност. Тези стимуланти представляват съединения като екстази (MDMA) и много други, за които е установено, че не са терапевтично ефективни, поради големия брой странични ефекти. Например, метилхексанамин, октодрин и аминометилпентан в миналото са използвани с медицинска цел, но понастоящем са забранени, поради значителни рискове за здравето и не особено значим терапевтичен ефект. За съжаление, в момента голяма част от тези дизайнерски стимуланти се продават незаконно и биват използвани за производството на хранителни добавки.

Има ли забрана за използването на дизайнерски стимуланти в спорта?

Да, голяма част от дизайнерските стимуланти са забранени при състезателни тествания.

Има ли риск от употребата на дизайнерски стимуланти?

Въпреки че дизайнерските стимуланти са забранени само по време на състезания, спортистите и спортно-техническите лица трябва да са запознати с риска, който крие системната им употреба. Има докладвани случаи за хора, които биват хоспитализирани след употреба на дизайнерски стимуланти, тъй като това е предизвикало агресивно поведение, загуба на ориентация, сърдечни проблеми, объркване и халюцинации. Има регистрирани и смъртни случаи. Важно е да се отбележи, че много от незаконно продаваните стимуланти, не са тествани за безопасност при употребата им от хора. Някои от тях имат токсични странични ефекти.

Заключение

Запомнете, почти всички субстанции със значителни стимулиращи свойства са забранени при състезателни тествания. Още по-важно е да се отбележи, че подтикването на организма на спортиста към определено поведение, чрез употребата на химични стимуланти, може да има сериозни последствия за здравето.

World Anti-Doping Agency       Inado       World Anti-Doping Agency       Български Олимпийски Комитет       Informed-sport.com      
©2012-2016 Антидопингов център   Created by: 123.bg